Her mesleğin üyelerine yüklediği bazı görevleri, farklı kuralları vardır. Meslek kuralları o mesleğin yaşanmış deneyimlerinin bir sonucudur ve genel ahlak ilkelerinin bir parçasıdı
Her mesleğin üyelerine yüklediği bazı görevleri, farklı kuralları vardır. Meslek kuralları o mesleğin yaşanmış deneyimlerinin bir sonucudur ve genel ahlak ilkelerinin bir parçasıdır. Meslek kurallarına bireylerin bilerek veya bilmeyerek uymamaları mesleki erozyona yol açar, mesleğin toplumdaki saygınlığını azaltır, önem ve işlevini gölgeler.
Eczacı ve eczane çalışanları aralarında görevlerini yürütürken yürürlükteki kanun, yönetmelik, tüzük kısacası, yasal mevzuat hükümlerini çok iyi bilmeleri ve gereklerini yerine getirmeleri zorunludur.
Yürürlükte bulunan mevzuata aykırı davranmak suçtur. Ve cezayı gerektirir.
Suç kapsamına giren fiiller bir yandan mesleki deontolojik mevzuat tarafından değerlendirilirken diğer yandan bazı filler ceza kanunu bakımından adli olarak incelenirler. Bunun sonucunda bir eczacı bir fiilinden dolayı hem adli hem de meslek odası Haysiyet Divanı tarafından deontolojik olarak yargılanabilir.
Oda Haysiyet Divanları 6643 sayılı Türk Eczacıları Birliği Kanununun 23. maddesine göre kurulur ve 6643 sayılı kanunun 30 maddesine göre Eczacı Odası Yönetim Kurulları tarafından kendilerine dosyaları inceleyerek eczacıların meslek adap ve haysiyetine aykırı bulunan fiil ve hareketlerinin mahiyetine göre;
a) Yazılı ihtar
b) Fiilin işlendiği tarihteki oda aidatının 4(dört) katından 15(onbeş) katına kadar para cezası veya
c) 3(üç) günden 180(yüzseksen) güne kadar sanat icrasından men.
d) Bir bölgede üç defa sanat icrasından men cezası almış olanları o bölgede çalışmaktan men cezası ile tecziye edilebilirler.
Haysiyet Divanları bu cezaların verilmesinde sıra gözetmeksizin takdir haklarını kullanabilirler.
Eczacıların kendi mesleki mevzuatını; başta 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik, 6643 sayılı Türk Eczacıları Birliği Kanunu olmak üzere Türk Eczacıları Deontoloji Tüzüğü, Hasta Hakları Hakkında Yönetmelik ve Bildirgeler, Türk Ceza Kanunu 1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu, 984 sayılı Ecza Ticarethaneleriyle Sanat Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanun, 2313 sayılı Uyuşturucu İlaçların Kontrolü Hakkında Kanun gibi eczacılıkla ilgili temel kanunların ve bunlara bağlı olarak düzenlenen yönetmelikleri iyi bilmeleri gereklidir.
Eczacı, 6197 sayılı Kanuna göre eczanenin sahibi ve sorumlu müdürüdür. Eczanede yapılan tüm işlemlerden eczacı sorumludur. Eczaneler ve Eczane hizmetleri hakkında Yönetmeliği göre; Eczanede çalışan personel de eczacının sorumluluğu altında çalışır.
Ancak, eczanede yasalara aykırı olarak yapılan eylemlerden eylemi yapan eczane çalışanları da doğrudan sorumludur. Örneğin, muvazaalı eczane işletmek eylemine iştirak eden eczacı ve muvazaa yapan kişi suç işlemiştir.
Muvazaa yapan eczacı hem meslek odası hem de adli olarak yargılanırken muvazaa yapan eczacı olmayan kişi ise adli olarak yargılanır.
Sürekli gelişen ve değişen mesleki uygulamalara bağlı olarak eczacılıkta mesleki meslek etiği ihlalleri de günden güne değişim göstermektedir. Burada, yasal mevzuatın meslek düzenini sağlayabilecek şekilde güncel ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde değiştirilmesi yani, Türk Eczacıları Deontoloji Tüzüğünün çağın gereklerine göre yenilenmesi zorunludur.
Öte yandan, Bölge Eczacı Odaları Haysiyet Divanları da ve TEB Yüksek Haysiyet Divanın da görüşülen disiplin dosyalarında en çok rastlanan, uyulmaması halinde meslek disiplinini bozan ve ceza gerektiren meslek etiği ihlallerden bazıları şöyledir.
Nöbet ihlali,
Nöbette kapalı olmak,
Nöbet kartlarını asmamak veya yanlış asmak,
Eczanelerin açılış kapanış saatlerine uymamak,
Küpürü kesik ilaç veya küpür bulundurmak,
Miyadı geçmiş ilaç bulundurmak ve satmak yasal iskonto dışında iskontolu ilaç satmak,
Sağlık karnesi bulundurmak,
Hasta bilgisi dışında veya hasta adına reçete yazdırmak,
Reçete yönle